mandag 31. august 2009

Momsfritak for frivillige lag og foreninger

Idretten mener den fortjener større plass både i det politiske ordskiftet og i budsjettene. Aldri før har norsk idrett, med NIF i spissen, jobbet så målrettet for å få gjennomslag for sine politiske krav. En av de tre fanesakene som idretten har satt på den politiske dagsordenen, er momsfritak for idretten.
Foreldre, besteforeldre, trenere, utøvere og andre ildsjeler nedlegger hvert år mangfoldige arbeidstimer i skolekorps, idrettslag og annet frivillig arbeid. Hva hadde ditt lokalsamfunn vært uten denne frivillige innsatsen? En hverdag uten idrettslaget eller skolemusikken hadde vært fattig, spør du meg.
Nå er det på tide at betydningen til denne enorme dugnadsånden blir satt pris på i form av ny momsreform. Frivillig sektor; selve limet i samfunnet, bør nå få et betydelig løft, nemlig momsfritak.
Siden 2001 har frivilligheten betalt moms på sine anskaffelser. Dagens momsregler gir ikke momsrefusjon til idrettslag som bygger idrettsanlegg eller kjøper inn nødvendig materiell. Dette betyr at midler som er samlet inn av frivillige lag for å tilrettelegge for lokale samfunnsnyttige formål, belastes med moms. Er det slik vi ønsker å honorere utallige timer med dugnadsarbeid og frivillig innsats?
Det er urimelig at frivillige organisasjoner skal måtte betale mer inn til staten i moms enn de får i statstilskudd. Det er også urimelig at for eksempel Røde Kors eller det lokale idrettslaget må betale moms på sine anskaffelser, mens samme anskaffelse gjort av en kommune eller næringsliv, ikke er momspliktig. Ønsker vi en slik utvikling?
Regjeringen har fremmet forslag om en varig ordning for frivillige organisasjoner i form av en momsreform. Dette innebærer en momsinnbetaling først, for så å motta en momsrefusjon etterpå.
Dette letter jo sikkert den byråkratiske hverdagen for Idretts- og Frivillighets-Norge Er det en slik frivillighetspolitikk vi ønsker? Jeg bare spør.
Så lenge vi i samfunnet ønsker å la idrettslagene og andre frivillige organisasjoner utføre disse enormt viktige oppgavene som de hver dag gjør, bør vi også la frivillig sektor ha best mulig rammevilkår.
Organisasjonene bør få større råderett over egne midler. En frivillig sektor skal være fri til å gjøre det dens medlemmer og støttespillere mener den skal gjøre og blir også sikret mot politisk styring ved momsfritak.
Min bønn til slutt blir denne; støtt momsfritak for frivillig sektor.
Dette vil være et riktig grep for å sikre at landet også i framtida kan nyte godt av den velferd og det demokrati som slike fellesskap bidrar med i forhold til storsamfunnet, ulike interessegrupper og den enkelte av oss.
Frivillig sektor utfører hver dag mange viktige og ønskede oppgaver for storsamfunnet. Og vi får så utrolig mye tilbake; innsats, engasjement, fellesskap, integrering, likeverd, verdiskaping, bedre folkehelse, samhørighet og levende samfunn.
Tør vi sette idrettens viktige arbeid ut på anbud?
Elin Synnøve Solberg,
nestleder i Oppland Idrettskrets,
styremedlem i Raufoss IL Allianse,
mamma til idrettsutøver
og leder i Vestre Toten Høyre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar